2016. november 13., vasárnap

Bolygóvadászok - a könyv


Csendesnek álcázott este volt, olyan, amikor ötletek neszeznek a lámpafényben. Előficánkodott pár élmény: amikor gyerekkoromban napokig tartó, szünet nélküli játszásokba merültünk a testvéreimmel, kaland követett kalandot, féktelen egymásutánban. Azt hittem, már nem tudok játszani, de ezen a csendesnek álcázott estén leültem a gépemhez, és elkezdtem írni egy mesét. Pont olyat, mintha gyerek lennék, ráhagyatkoznék a fantáziámra, és hagynám hömpölyögni. Így született a Bolygóvadászok első verziója. Hamarosan megérkezik a nyomdából a végleges verzió, ami azért sokkal jobb, mert a játékba még nagyon sokan bekapcsolódtak, és fűzték velem a szálakat. Mindjárt elmesélem, hogyan született meg a könyv, de előbb hadd mutassam meg fő játékos társam, Rátkai Kornél rajzát, a könyv borítóját:


Amikor leírtam az első verziót, örültem meg röpködtem, de később rá kellett jönnöm, hogy ez még nem jó. Ez bizony még nem könyv. Itt kezdődött a történet legizgalmasabb fejezete.

Egy ideig őrizgettem az íróasztalfiókban a mesét. 2014-ben meghívást kaptam egyszerre három Zala megyei településre: Zalabérre, Pókaszepetkre és Zalaegerszegre. Egy hirtelen ötlettől vezérelve elvittem magammal a szöveg első fejezetét. Felolvastam a gyerekeknek, és kíváncsi voltam, ők merre gombolyítják a történetet. Ötször vittem el a Bolygóvadászokat gyerekeknek, és minden alkalommal hozzátettek valamit, továbbvitték a bizonytalanságokat, megoldották a nehézségeket. Szereplőket adtak, helyszíneket, kalandokat. Regénnyé formálták a játékomat. Köszönöm szépen nektek, gyerekek!
Az író-olvasó találkozókról bejegyzés is készült, amelyeket összegyűjtöttem egy címke alatt.

A történet következő fejezete a Kolibri kiadónál folytatódik, ahol a főszerkesztő, Balázs Eszter Anna éppolyan lelkes volt, mint a gyerekek, és szeretett volna beszállni a játékba. Hozott magával még sok játszótársat, akik közül kettőt emelnék ki: Rácz I. Pétert, aki a csapongó mondataimat nagy szeretettel terelte mederbe, és Rátkai Kornélt, aki kirajzolta a fejemből a képeket. Sőt, még annál is többet, mert ahogy rajzolt, új és új ötletek születtek, és fűztem tovább a történetet a fejemben. (Remélem, majd papíron is tovább fűzhetem.)

Ennyi móka és játszás után szeretettel nyújtjuk át nektek a könyvet, és hívunk Benneteket is elkóborolni egy kicsit a csillagok között.

A könyv bemutatójára 2016 november 19-én, du. 2-kor kerül sor Budapesten, a Mesemúzeumban.


Az esemény követhető a facebookon is.
A könyv előrendelhető a kiadó oldalán.:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése