2015. november 2., hétfő

Bolygóvadászok 5 - A sorozat

2015. október 30-án volt az utolsó alkalom, hogy egy író-olvasó találkozón a gyerekekkel együtt, közösen dolgoztunk a Bolygóvadászok című, készülő meseregényemen. Mégpedig azért, mert most már annyi remek ötletet kaptam, hogy menni fog a befejezés. A történet eleje egy picit más volt, mint eddig, úgyhogy feltettem azt is, itt megtaláljátok.

Most pedig lássuk, hogyan fejeznék a Pannonhalmi Apátsági Múzeum vendégei (ezúttal nem csak gyerekek, hanem az igencsak aktív felnőttek is) a történetet.



Fotók: Szőcs Henriette


1. Az alapok

Hamar megegyeztünk, hogy a történet főszereplői gyerekek lesznek, és a mese felsősöknek szól. (Utólag megjegyezném, hogy inkább alsósoknak, de ezen nem fogunk összeveszni, mert az igazán jó mesét akár a nagypapám is szívesen elolvassa, aki már dédi.)
Megegyeztünk abban is, hogy a regény nem csak egyszerű kalandsoroló vagy vicces történet lesz. Egyrészt a szereplők közötti konfliktusok fogják meghatározni, másrészt valami nagy ellenség is lesz, aki ellen össze lehet fogni. No és fő problémaforrásnak ott van a csilliárdos megkérdőjelezhető bolygóvásárlási szándéka.

2. A főszereplők

Doktor Fájsznak, a csilliárdos tanácsadójának van egy lánya. Az apukája folyton elfoglalt (egy csilliárdos tanácsadójának lenni elég macerás foglalkozás ám…), sohasem ér rá, hogy együtt legyenek. A lány megdühödik, és úgy dönt, hogy ha apa így, akkor ő úgy. Csapatot toboroz, és együtt megoldják a csilliárdos feladványát. Ugyanis – mondta valamelyikőtök −, a gyerekek sokkal találékonyabbak, mint a felnőttek.
Itt aztán jött egy nagyon izgalmas felvetés: minden szereplőnek legyen valami különleges tulajdonsága. Elgondolkodtunk, hogy ezek valóságos vagy szuperhős tulajdonságok legyenek. Egyértelműen úgy döntöttetek, hogy szuperhős tulajdonságok, amelyek a történet későbbi szakaszában fognak aktivizálódni.
Rengeteg szuperhős tulajdonságot gyűjtöttünk össze, végül az alábbi négyben egyeztünk meg (továbbá megegyeztünk a nemek arányában is):

− Doktor Fájsz lánya szupergyors és repülni tud
− A másik lány teste mindenféle átalakulásra képes: láthatatlanná válik, bármilyen tárggyá át tud változni, és van egy alakváltó fegyvere (alapállapotban kard)
− Az egyik fiú bármilyen nyelven képes beszélni, akár űrlények nyelvén is. Bármilyen távolságról tud kommunikálni. A legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a gondolatait ki tudja vetíteni.
− A negyedik fiúnak (ő a kedvencem), egy balesetben megsérül a tüdeje, és helyette egy gépet építenek be a testébe. Ez a műtüdő bárhol feltölthető, így az űrben is tud lélegezni. Barátunk egy igazi kiborg.
− Ötödik főszereplőnk egy potyautas, mégpedig egy kutya, majd később robotkutya. No de ne szaladjunk előre, lássuk a történetet!

Balogh Beni űrlénye és Nagy Kristóf robotkutyája
Szuperhősök, Pep szerint

3. A történet

Az űrhajó, fedélzetén a négy gyerekkel elindul a Földről. Közben óriási tiltakozás és tüntetés robban ki Nagy úr bolygóvásárlási terve ellen. Nem csak olyan ímmel-ámmal tiltakozás, hanem például betörés az űrbázisra a kilövéskor. Az indulás körüli zűrzavarban az űrhajó meghibásodik, elveszíti a kapcsolatot a Földdel, és egy idegen galaxisban köt ki. Itt a gyerekek hamar felfedeznek egy csodaszép bolygót, ahol pici űrbogárkák fogságában találják magukat. Az űrbogárkák között sincs egyetértés, hogy az idegeneket be kell fogadni vagy ki kell toloncolni, de végül úgy döntenek, hasznosak ezek a nagyméretű lények, és inkább megbarátkoznak velük. Megajándékozzák őket a szuperképességekkel, hogy ők legyenek a bolygót védő szuperhősök.
Eközben a Földről egy második űrhajó indul útnak, rajta Nagy úrral és Doktor Fájsszal, no meg egy hadsereggel. Az első űrhajó nyomát követik, mert Doktor Fájsz kislányát meg kell találni! El is jutnak a cukibogarak bolygójáig, ahol azonnal és meggondolás nélkül támadásba lendülnek – űrcsata, légköri csata és szárazföldi csata következik. A földi haderő gátlástalanul, óriási tűzerővel támad, míg a gyerekek szupertulajdonságaik segítségével küzdenek a cukibogarakért.
A csatában drámai pillanatoknak leszünk tanúi. Két szereplőt is meghalasztott a csapat. Az egyik a kutya. (Nagyon vagányak vagytok, hogy kinyírtátok a kutyát!!!) Persze később az ő emlékére alkotják meg a robotkutyát. A másik, akinek a szavazás szerint halnia kell (egyöntetű többséggel), az Nagy úr volt.
A történet befejezése pedig, hogy Doktor Fájsz és a kislánya egy megható jelenetben kibékülnek, majd az egész csapat letelepszik a bolygón. Ez lesz a főhadiszállás, ahonnan új kalandokra indulnak a következő részekben.
Ugyanis ez egy sorozat! És lesz következő epizód!
Mégpedig úgy kezdődik, hogy a csodabogarak és a tárgyak kivetítésére képes fiú segítségével meggyógyítják Nagy urat, aki nem hazudtolja meg önmagát, és ezen az új bolygón sem mond le róla, hogy csilliárdos legyen.

Németh Judit: Érkezés a cukibogarak bolygójára
Szakos Hanna: Találkozás a cukibogarakkal


4. Egyebek

Nem tudok elmenni szó nélkül két mozzanat mellett. Az egyik, hogy a kisebbségben lévő fiúk még bevállalósabb, kalandosabb, és igazi, kemény csatákkal teli történetet szerettek volna, egyeseknek a horror sem lett volna túlzás. Erre vevő is lennék. Ha esetleg valamelyikőtöknek tovább kattog ebben az irányban az agya, várom a regényvázlatokat, jutalom könyvet ér.
A másik egy ifjú hölgy szép ötlete, miszerint a műszaki hiba miatt az űrhajó nem tud leszállni. A gyerekek bolygót keresni indultak, de csak keringenek az űrben, anélkül, hogy bármilyen égitestre tehetnék a lábukat. Amikor rengeteg kaland után hazaérnek, rájönnek, hogy az egyetlen lakható bolygó a Föld, de azt nem veheti meg saját magának senki.
(Itt szeretném felhívni a figyelmet egy kitűnő novellára, amelyet szintén ez az ifjú hölgy írt, és az Író Cimborák oldalán jelent meg.)

A galaxisok közötti űrhajózást Balogh Beni, a cukibogarak bolygóját Balogh Zorka rajzolta

5. Cím

A sorozat címét kitaláltuk: Űrkalandorok.
Az epizód címének megalkotásában nem jártunk sikerrel. Abban megegyeztünk, hogy a cukibogarak ne szerepeljenek benne.



El kell ismernem, hogy ez egy nagyon komoly, már-már kész regényvázlat, nemhiába bujkált több író(palánta) a közönségben. Nagyon szépen köszönöm, és a szülőknek is, akik szintén rengeteg ötlettel gazdagították a történetet. Nagyszerűek voltatok!

A regényírás közben Erhardt Ágoston és csapata TV-felvételt készített a Duna TV „Új Nemzedék” című műsora számára, amely 2015. november 15-én, 10.30-kor kerül adásba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése