2022. január 20., csütörtök

Macskák mesés könyve

Karcsúak, dagadtak, elegánsak, settenkedők, girhesek, alattomosak, számítók, kedvesek, hízelgők, bársonyosak, ravaszak, akrobatikusak, lusták, titokzatosak, éhenkórászok, igénytelenek, kényeskedők, ragaszkodók, hűtlenek, gyógyítók, bosszantók, mókásak, ezerfélék, és éppen ezért bármikor, bármennyit lehet róluk írni. Verset, mesét, drámát, bohózatot, tornagyakorlatot, operát, szakácskönyvet. Bármennyire kiismerhetetlenek, a lelkünk mélyén mindannyian egy kicsit olyanok vagyunk, mint ők. Csak egyetlen dolgot kéne eltanulni tőlük, hogy jobb legyen a világ: a dorombolást.

Julianna úrasszony
(akinek nem a gazdája, legfeljebb az embere vagyok)

2021 év végén két csodás antológia jelent meg a Cerkabella Kiadónál, amelyben szerepel mesém. Az egyik a Macskák mesés könyve.Lenyűgöző válogatás, az ember napokig elegerészget benne, klasszikus és kortárs, megkerülhetetlen és egészen friss macskás művek sokasága tobzódik a lapokon. A képek pedig fantasztikusak! Túl az édi-bédi cicuskák habos-babos világán, a művészi, világmegváltó macskaábrázolásokon, az istenné merevedett ős macskaszobrokon, ebben a könyvben igazi, karcsú, dagadt, elegáns, settenkedő, girhes, alattomos, számító, kedves… stb. macskák szerepelnek.
Az embernek az a kósza megérzése támad, hogy ez nem is könyv. Igazából ez egy macska. És mi, olvasók, és írók, akik kézbe vesszük, szintén macskák vagyunk.

A könyvbe a Cerkabella oldalán bele lehet nézni, és Szabó Imola Julianna macskaillusztrátor képeiből is látható pár vagány darab. Kedvcsinálónak pedig Mészöly Ágnes: Ballada, melyben a költő minden idők macskáiról szól (természetesen örök tisztelettel) című versének pár sorát idézem:

„Ti mind, akik kézbe vettétek ezt a könyvet,
Hogy macskanépről olvassatok mesét,
És jót nevessetek vagy morzsoljatok könnyet
Szemetek sarkában meghatódva szét,
Kik lelkesen szurkoltok hős Kacor királyért
S kik szívét széttiporná a bájos macskalány,
Ne feledjétek: mindannyiunk más talány,
Szőrünk bársonynak tűnik tán, szemünk parázsnak,
De szabadok vagyunk mind, a végtelen magány
A legtitokzatosabb szent macska-varázslat.”


Szabó Imola Julianna illusztrációja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése