2021. szeptember 8., szerda

Robotok harca

Hosszú, karanténos kihagyás után igazi ünnepi alkalom volt író-olvasó találkozót tartani Békéscsabán, a Jaminai Könyvtárban. Az Erzsébethelyi Általános Iskola negyedikeseivel egy elképesztően izgalmas, robotos történetet találtunk ki. A mese kezdő fejezet, amelyből a gyerekek kiindultak, itt olvashatod el.

Illusztrációnak Neil Clark figuráját választottam. Neil Clark mesekönyve Rusty-ról, a nyikorgó robotról szól. Nézzétek meg a honlapját, vagány könyvei vannak!

Az illusztráció Neil Clark: Rusty the Squeaky Robot című,
IBBY-díjas mesekönyvéből származik


A történet tehát úgy kezdődik, hogy Vili karácsony előtt a nagymamájához utazik, és amikor felmegy a padlásra, hogy lehozza a karácsonyfatalpat, a padlás mélyén talál egy furcsa dobozt. A doboznak kijelzője van, amelyen betűk villognak. Boxnak hívja magát, és azt állítja, hogy ő egy robot. Ha Vili teljesíti a kívánságait, akkor megnő, és hatalmas ereje lesz. Vili egyelőre nem mond senkinek semmit a felfedezéséről, de elhatározza, hogy eleget tesz a robot kéréseinek. Innentől kezdve már a gyerekek formálták a történetet, mégpedig így:

Nagyi falujában nem a robot felbukkanása az egyetlen furcsa esemény. Nagyi esténként megnézi a kedvenc sorozatát, aztán a Híradót. Vili fél füllel hallja, hogy a faluban kirabolták a takarékszövetkezetet, de nem árulják, mit loptak el belőle. Az biztos, hogy valami nagyon értékes, és titokzatos dolgot. A rendőrség nyomozni kezd.

Közben Vili a robot egyre több kérését teljesíti. A doboznak lassan karja, lába nő, és egyre jobban elkezd Vilire hasonlítani. Mivel Vili alapvetően jóindulatú, kedves gyerek, a robot is csupa hasznos és jó dolgot tanul. Ám Vili a robot segítségével rájön, hogy valami nincs rendben a szomszéd, Józsi bácsi körül. Amúgy is gyanús az öreg, régi, orosz katonai dzsippel jár, meg csupa katonai holmiban. A nyomozók is folyton a háza körül sertepertélnek. Kiderül, hogy Józsi bácsinak valóban vaj van a füle mögött: ő rabolta ki a bankot, és amit elvitt, az nem más, mint egy ogyanolyan robot, mint Box. Ez a robot Xob névre hallgat, és mivel Józsi bácsi csupa katonai dologra tanítja, agresszív harci eszköz válik belőle. Mindegyik robot a gazdájára hasonlít.

De vajon miért akar magának Józsi bácsi egy harci robotot? Rengeteg ötlet repkedett a könyvtár polcai között, de végül azt szavaztuk meg, hogy a nagymama háza alatt óriási kincs van elrejtve. Mégpedig egy idegen civilizáció kincse, amely a robotokat is hátrahagyta. Az egyik a bankba került, ezer lakat alatt őrizték egy páncélszekrényben, amíg Józsi bá el nem lopta. A másikra Nagypapi vigyázott, amíg meg nem halt. Rajta kívül senki más nem tudott sem a robotról, sem a kincsről, még Nagyi sem. Miközben Vili a nagyapja fotóit és régi cuccait böngészi a padláson, Box segítségével összeáll a történet.

Közben Józsi bácsi Xob segítségével egy egész robothadsereget hozott létre. Reszkess, Nagyi, reszkess, Vili, reszkess, ház! A robothadsereg ostromra indul Nagyi békés otthona felé. Ám Vili megtalálja Nagypapi régi kardját, és azt adja Boxnak, hogy legyen fegyvere. Megérkezik a rendőrség is. Box a rendőrök oldalán száll harcba a gonosz Xobbal. Csihi, puhi, áramkörszaggató robotháború bontakozik ki, de a végén természetesen Box csapata győz.

Eljön a karácsony, és a romokon a győztesek együtt ünnepelnek. Előveszik a régi képeket, és ajándékokkal nem is törődve, együtt ünnepelve töltik a karácsonyt.

Jó kis mese lett, ugye, srácok? Ha esetleg azóta rajzoltatok a történethez, vagy megírtátok, folytattátok, vagy van még ezernyi jó ötletetek, írjátok meg nekem, kíváncsi vagyok!


A találkozóról beszámolt a Békés megye hírei, az újságcikket és a híradót itt olvashatod, nézheted meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése