2024. március 10., vasárnap

Kerti őrség

Megjelent a legújabb könyvem Kerti őrség címen, a Móra Kiadó gondozásában, Nyulász Melinda illusztrációival.


Ez egy kicsit más könyv, mint az eddigiek, de mielőtt írnék róla, hadd mutassak be két figurát. Legalább tizenkét-tizenhárom éve egy tavasszal, amikor sokat dolgoztam a kertben, eszembe jutott egy mese egy kis manóról, aki a kertemben lakik, és a legjobb barátja egy cickány. Amíg vizet húztam a kútból (abban az évben élt benne egy béka), amíg kakukkfüvet ültettem, függőágyat szereltem a diófára, mindig ez a két alak járt a fejemben. Nevük is volt: Baltacin a manó, és Zsezse a cickány. Nagy lelkesedésemben le is rajzoltam őket. Íme, a két skicc:


Baltacin és Zsezse

Végül a mesét nem írtam meg. Talán azért, mert ősz lett, és elvonultak a vackukba, vagy azért, mert nehezen írok óvodásoknak. Nem találom a megfelelő mesehangot. Baltacin és Zsezse sok évig aludták téli álmukat. Aztán tavaly kaptam egy felkérést a Móra Kiadó Edu csoportjától, akik olyan könyveken és oktatási segédanyagokon dolgoznak, amelyek kiegészítik, színesítik, játékossá teszik, vagy éppen elmélyítik a tananyagot. Ezek a kiadványok a pedagógusok számára is hasznosak, de a gyerekek akkor is élvezhetik őket, ha nem az iskolában találkoznak velük. A frissen indult sorozatuk címe: (N)agykaland, és a kaland-játék-kockázat könyvek formájában dolgoz fel témákat.

Eddig három kötet jelent meg. Kovács Attila a nyelvtan néha rémisztő világába kalauzolja az olvasóit Háztáji nyomozás című kötetében. Az alcím sok mindent elárul: Játék és kaland a j és ly útvesztőiben. Attila sziporkázó humorú könyveket ír, a segítségével a nyelvtan rémisztőből észvesztően viccessé válik. Garay Zsuzsanna Hetedhét ország című kötete a honfoglalás korába repíti a gyerekeket, ez pedig az egyik kedvenc korszakom, de nem csak a korszak iránti elfogultság mondatja velem, hogy izgalmas és kalandos kötetről van szó. A harmadik pedig a Kerti őrség című kötet, amelyben végre előbújt vackából a sokáig mellőzött Baltacin és Zsezse. 


A két főhős megsértődhetett rám, mert jó messzire költöztek: Frida néni és Frici bácsi kertjébe, egy erdő mellé, ahonnan egy földúton lehet bekerekezni a közeli városba. Amkor az öregeknek megszületik az első dédunokája, és elmennek meglátogatni, a házat és a kertet Baltacinra, Zsezsére és a kutyájukra, Borbolyára bízzák. Ők pedig megtapasztalják, hogy egy kertről nem is olyan egyszerű gondoskodni. Mert vajon hogyan érdemes locsolni? Ott a kerti csap, a kút, az esővízgyűjtő hordó az eresz alatt. És mit kell tenni azzal a sok növénnyel, amit nem Frida néni ültetett, mégis megnőnek az eső után? Gazoljunk? Ne gazoljunk? Arról nem is beszélve, hogy a kert tele van élőlényekkel. Van, amelyik barátságos, van, amelyik hasznos, mások károsak, szemtelenek, esetleg éppen cickányra vadásznak. És ki dúlja fel éjjel a veteményest? És mi van a kerítésen túl?


A kertben nem mindig könnyű megtalálni a helyes választ, sőt, néha nem is csak egy helyes válasz lehetséges. A kötet olvasói maguk dönthetik el, a főhősök hogyan gondozzák a kertet, és közben számos érdekes rejtvényt és feladatot is meg kell oldani. Nyulász Melinda rajzai pedig szórakoztatóak, kedvesek, nagyon hasonlítanak a fejemben megszületett manóra és cickányra. Ha pedig ez nem lenne elég, a képek segítségével különböző növény- és állatfajokat is megismerhetünk. A (N)agykaland sorozat köteteivel az olvasás egyszerre játék, rejtvényfejtés, mese és tanulás egyszerre. Azt hiszem, ez a könyv igazán jó móka lett.

A bejegyzésben említett (N)agykaland sorozat köteteit a Móra Kiadó webshopjából lehet a legegyszerűbben beszerezni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése