2016. március 25., péntek

BOX

A mai regényíró foglalkozás őszintén meglepett. Még sosem találkoztam olyan gyerekcsapattal, akik ennyire író fejjel gondolkodnak. Ráadásul nem egy összeszokott közösségről van szó, hanem különböző korú gyerekekről, akik a nagyhetet töltik a Pannonhalmi Főapátságban. Vili robotos történetén dolgoztunk, és a végére nagyszerűen összeállt a történet, minden a helyére került. A szép, kerek történetnél már csak a kitalálás folyamata volt izgalmasabb, igazi írói alkotóműhellyé vált a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanterme.


A történet első fejezete itt olvasható.

Alapok:

Az első, amit eldöntöttünk, hogy egy kalandos és vicces könyvet fogunk kitalálni, de hogy ne legyen súlytalan, időnként drámai elemek is megjelennek majd. Józsi bácsinak és a macskának fontos szerepet szánunk, mert a legjobbak azok a szereplők, akikről nem is sejtjük, hogy titokban ők mozgatják a szálakat. Azt is eldöntöttük, hogy nem repkedünk másik galaxisba, nem fogunk időt utazni – maradunk a kellemes kis falusi környezetnél.

Emma rajza - elvetett ötlet: titkos ablak vezet egy másik világba, ahonnan Box származik
Mátyás rajza - Robotmacska és Józsi bácsi

Jellemfejlődés:

A munka legizgalmasabb része következett. El szoktuk dönteni az elején, hogy a robot, ahogy fejlődik a történet során, pozitív figura lesz, és Vili szövetségesévé válik egy kihívás teljesítésében, vagy a történet során ő válik a legyőzendő ellenféllé. Mindkettőre volt már példa. Kíváncsi voltam, most melyik variáció fog győzni. Végül egészen meglepő megoldás született: a robot se nem jó, se nem rossz. Ahogy Vili segítségével nő, a kisfiú jó és rossz tulajdonságait veszi át. Ez borzasztó izgalmas játék, mert nem csak a főhős változik a történet során, de a tulajdonságait felnagyítva tükrözi a robot. A macska pedig, amolyan komikus szereplőként, a két főhös ellentétpárja, tele a macskákra jellemző, bolondos tulajdonságokkal, amitől jogosan gondoljuk őket űrlénynek. (Szerintem amúgy tényleg azok.) A legjobb jellemfejlődési csavar, amivel mostanában találkoztam.

Mátyás rajza - Nagyi, robotmacska és a megnőtt robot. A szellemeket az öccse rajzolta a képre.

Ágnes rajza - Juci és Nagyi

Meghatároztuk Vili jó és rossz tulajdonságait, amik később a robot szuperképességei is lesznek:

Vili segítőkész és bátor – a robot egy klasszikus, segítő szuperhős lesz

Kíváncsi és nyitott, a padlásra felérve előbb beleszimatol és hallgatja a neszeket – a robot borzasztó kíváncsi a világra, sok kalamajka forrása, hogy egyszerűen eltűnik, mert meg akar nézni egy dombot vagy erdőt.

Nagyot tud ugrani – a robot a Holdig is felugrik majd.

Csúnyán ír – ez a humor egyik fő forrása. A robot különböző kijelzőkön keresztül kommunikál. Annyira csúnyán „ír”, hogy rendre megrepednek a képernyők. Tönkreteszi Vili telefonját, a mikró és a mosógép kijelzőjét, és Nagyi plazmatévéjéből is kipotyognak a pixelek.

Türelmetlen – ahogy Vili nehezen viseli az anyukája karácsonyi készülődését, a robot is el-elveszti a türelmét, és inkább elvonul a dombtetőre madárlesni.

Elhallgat dolgokat – Vili sem vallja be Nagyinak az elején, mit talált, és a robotnak is bőven vannak titkai.


Nagyi és a puskafarkú macska
A történet:

Miután Vili megtalálja a robotot, belemegy, hogy teljesíti a kívánságait. Mivel bioorganikus, ezért szellemi és testi táplálékra is szüksége van a növekedéshez. Először etetni kell: rágott rágót, cigarettacsikket, krumplihéjat, üdítős kupakot fogyaszt legszívesebben. Az élelem megszerzésében Nagyi és Vili kapcsolatán lesz a hangsúly, mert Nagyi akaratlanul is Vili legfőbb szövetségesévé válik. Például:

− Mit főzzek ma, Vilikém?
− Krumplilevest, krumplifőzeléket.
− De hát tegnap is sült krumpli volt!
− Nem baj, Nagyi, krumplit kérek krumplival. És a krumplihéjat is kérem...

A szellemi táplálék megszerzése kapcsán is támaszkodunk a mellékszereplőkre. A robot szellemeket kér (mint szellemi táplálék!), és Vili hiába vadászik rájuk éjjel a padláson, nem kerül elő egy sem. Kiderül, hogy Nagyi felér egy horrorlexikonnal, tele a feje rémtörténetekkel. Ezen kívül rádióhullámokra is éhes a robot, ezeket Józsi bácsi rengeteg rádiója szolgáltatja. Józsi bácsi amúgy nagyon szeret lomizni, mindenféle kacatot gyűjt.

A történet legfontosabb mellékszereplője a macska, aki úgy viselkedik, mint egy robot. Valójában Box, a bioorganikus robot irányítja. Vili akkor kezd el gyanakodni, amikor feltűnik neki, hogy furcsa a „macskaság program”. Innentől aztán Vili mindenhol robotállatokra gyanakszik (robotkakas, robotvakond, robotszúnyog), sőt, robotemberekre, pedig senki sem az.

Imre rajza - Robotmacska
Beni rajza - Vili akkor fog gyanút, hogy a macskával valami nem stimmel, amikor Juci leesik a fáról.

A legfontosabb kérdés, hogy került Box a padlásra, és miért. Sok apró mozaikból állt össze a történet, ennek kitalálása tényleg csapatmunka volt. Egy távoli bolygóról, egy meteorittal zuhant a Földre, Nagyi faluja mellé. Józsi bácsi megtalálta és hazavitte, hátha jó lesz valamire. Itt jön képbe a kéményseprő, aki egy szuperbéna titkosügynök, akit idegen létformák felkutatásával bíztak meg. Kéményseprőként mindenhová beengedik. A falvakban az elmúlt negyven évben semmi sem történt, így fásult, unott és szerencsétlen. Viszont Józsi bácsinál meglátja a dobozt, és rájön, hogy itt a nagy alkalom, végre talált valamit. Mielőtt még bevihetné a központba, még kipucolja Nagyi kéményét. Box, aki képes manipulálni az állatokat, segítségül hívja a macskát. A macska megtámadja a kéményseprőt, a robot a padlásra kerül. A jelenetet Nagyi is elmeséli Vilinek, amikor Vili felmászik a karácsonyfatalpért – ennyiben módosítottuk a mese első fejezetét.
A kéményseprő a történet során többször is megpróbálja visszaszerezni a dobozt, ez sok komikus jelenet forrása. Amikor sehogy sem sikerül neki, erősítést kér, és megérkeznek a gonosz titkosügynökök, seregestül, és el akarják vinni magukkal az immár Vili tulajdonságaival felruházott szuperrobotot.

Samu rajza - egy elvetett ötlet: mozgássérült kéményseprő

Itt kerül sor a nagy összecsapásra, amit nem találtunk ki, mert ha egy történet eleje jól ki van találva, rendesen összefutnak a szálak, akkor a csúcspont szépen megíratja magát. Csak azt fogalmaztuk meg, hogy itt drámai pillanatnak is lennie kell – mégpedig a macska halála. A nagy összecsapásban feláldozza az életét a robotért. Box úgy támasztja fel a barátját, hogy robottá változtatja – a legelső gondolata a csapatnak az volt, hogy a macska robot, de valahogy csak a végére találtuk meg az okát és módját.
Végül a robot és a robotmacska Józsi bácsi kacatjaiból építenek egy űrhajót, és egy éjszaka titokban visszatérnek oda, ahonnan Box származik. Vili elkeseredik, de következő karácsonykor, amikor újra felmászik a karácsonyfatalpért, megtalálja Box ajándékát, egy új, icipici kockát. (Tadam, a történet egy második kötetben folytatható.)

Csenge rajza: Nagyi és Juci

Már csak a mese címe hiányzott. Nagyon határozott választ kaptam: a címnek egyszerűnek és határozottnak kell lennie. Törött képernyőt ábrázoló borítón nagy, narancssárga betűkkel ennyi álljon: BOX. Vagy ha a kiadó ragaszkodik a magyar címhez, akkor ennyi: DOBOZ.

Nagyon szépen köszönöm az élményt, a felnagyított jellemfejlődés annyira felcsigázott, hogy minél hamarabb ki akarom próbálni, működik-e. Ígérem, majd elmesélem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése