2023. december 3., vasárnap

Téli antológiák

Ha tél, akkor minden évben érkeznek az antológiák. Téliek, karácsonyiak, csupa csodák. Idén két olyan könyv jelent meg, amit meleg szívvel ajánlok karácsony előtt. Az egyik a Scolar Kiadó Ünnepváró családi mesekönyve, a másik a Cerkabella Kiadó Puhapehely című téli antológiája. 

2024-es téli antológiák


Az Ünnepváró családi mesekönyv – Lélekmelengető történetek klasszikus műveket tartalmaz. Találsz benne többek között Grimm, Benedek Elek és Andersen meséket, népmeséket, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Oscar Wilde történeteket. Vannak benne kisebb és nagyobb gyerekeknek, vagy akár felnőtteknek szóló, de leginkább örök érvényű, kortalan mesék és novellák. Ez az a könyv, amivel meglepheted a nagymamádat, felolvashatsz az iskolai karácsonyon, de esti mesének is találsz benne ünnepre hangoló történetet. A címe nem csal, valóban családi mesekönyvről van szó.



A könyvet Szulyovszky Sarolta illusztrálta. A képei tökéletesen illenek egy klasszikus szövegeket felvonultató könyvhöz. Légiesek, téli és ünnepi hangulatúak. Ha olyan igazi, békebeli, nagyon szép mesekönyvre vágysz, ami képeiben és szövegében karácsonyi hangulatba ringat, meghat, megkönnyeztet és felemel, akkor ez a te könyved. Gyerekként imádtam az ilyen könyveket, és órákig el tudtam merülni csak a képek nézegetésében.

A könyvben szerepel az egyik kedvenc gyerekkori Grimm mesém. Azt a felkérést kaptam a Scolar kiadótól, hogy készítsem el A suszter manói című mese átiratát. Ez annyira inspiráló volt, mint a legizgalmasabb kihívások az Író Cimborák alkotóműhelyben. Az átirat egy nagyszerű játék, elmerülhettem Grimm lenyűgöző világában, bebarangolhattam a suszter lakását, az életét, és olyan részleteket képzelhettem el, amelyek az eredeti mesében rejtve maradnak. Így került elő például Rudi, a nagy, vörös kandúr. 
A másik feladatom O. Henry: A napkeleti bölcsek ajándéka című novellájának fordítása volt. A történet egy fiatal házaspárról szól, akik imádják egymást, de szerény körülmények között élnek, mégis mindketten a legcsodásabb ajándékot szeretnék megvásárolni a másiknak. A csavar egyszerre vicces és végtelenül kedves. Izgalmas volt egy régi, századfordulós szöveget fordítani, rengeteget tanultam belőle.

A könyv legjobb ajánlója a fülszöveg: „A karácsonyvárás minden családban nagy esemény. Gyermek és felnőtt egyre inkább díszbe öltözteti a szívét, ahogy morzsolódnak az advent napjai. A Szulyovszky Sarolta csodás képeivel illusztrált mesekönyvet az egész családnak ajánljuk - mindenki meglelheti benne a számára kedves, léleknemesítő történeteket.” 

A könyv beszerezhető a Scolar Kiadó webshopjában.



A Cerkabella Kiadó fantasztikus antológiákat készít, évről évre mindig alig várom, hogy megjelenjen a legfrissebb. A Puhapehely – Téli mesék című könyvnek már a megjelenése is varázslatos: egy régi ház piros cserepei és ablakai előtt szitál a hó, odabent bizonyára otthonos meleg van és macskadorombolás. A kötetben csupa kortárs mesék szerepelnek: Adamik Zsolt, Boldizsár Ildikó, Dániel András, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Lackfi János, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Somfai Anna, Várfalvy Emőke szerzőtársaim téli történetei.

A kortárs mesékben az a nagyszerű, hogy mindig meglepnek valamivel. Képtelen ötletekkel, eredeti szereplőkkel. Olvastál már például hóembermúzeumról? Vagy ismersz olyan kétfejű sárkányt, amelyik szakmáját tekintve kályhaszerelő? Tudod, mi az a huhószájú hókamaki? Csupa meglepetés, vidámság, váratlan fordulat, garantált az esti móka és kacagás.

A kötetet Hanga Réka illusztrálta, és a mesekönyv telis tele van kedves állatokkal, havas erdőkkel, ahová most azonnal szeretnénk kimenni és bújócskázni a fák között, barátságos mosolyokkal és rengeteg hópihével.

A könyvben a Jó telet, Borz! című mesém szerepel. Ez a Borz már korábban is felbukkant egy mesekönyvben. A Borz beköltözik című könyvet szintén a Cerkabella Kiadó adta ki, és Hanga Réka illusztrálta. Az új mesében egy kicsit jobban megismerheted Borzot, és kiderül, hogy lehet valaki mogorva, mégis ő kell hozzá, hogy végérvényes elkezdődjön a tél. A mesét elolvashatod az Író Cimborák oldalán, és ha kedvet kaptál a többi meséhez is, akkor szerezd be a könyvet a kiadó webshopjában.


Hanga Réka illusztrációja a Cerkabella Kiadó
Puhapehely – Téli mesék című mesekönyvéből


Jó telet és lélekmelegítő ünnepvárást kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése