2023. augusztus 24., csütörtök

Ramszesz második fia

 

Khaemweset herceg szobra a berlini Neues Museumban


A berlini Neues Museum fantasztikus hely, az egyiptomi gyűjtemény egészen elképesztő. A kiállításra nagyjából addig emlékszem, míg szembe nem találtam magam Nofertiti mellszobrával. Ez a szobor annyira tökéletes, hogy az ember utána csak hápog és levegő után kapkod, de több szépséget képtelen befogadni.
Szerencsére Khaemweset herceggel Nofertiti előtt találkoztam, és egy fotó erejéig lehetővé tettem, hogy együtt lehessen felséges édesapjával. Ez a herceg nem csak rokonszenves mosolyú férfi, hanem nagyon érdekes ember volt. II. Ramszesz második fia, az édesanyja a fáraó második felesége, Iszetnofret.


„Két fehér ruhás nő jelent meg a háta mögött. Úgy léptek elő a mirtuszlugasból, mint két karcsú kócsag. A fáraó csak akkor vette észre őket, amikor alakjuk a tó vizében tükröződött.”

Részlet a Ramszesz 80 gyereke című könyvből

Nofertari és Iszetnofret – Mészely Ilka illusztrációja

A herceg több fontos tisztséget is betöltött, Memphiszben Ptah isten főpapja volt. Ám leginkább arról nevezetes, hogy ő volt az első ismert egyiptológus. Az Újbirodalom idején az egyiptomi kultúrának már komoly múltja volt, és a korábbi korok építészeti emlékei, sírjai erőteljesen pusztultak. Khaemweszet herceg komoly erőfeszítéseket tett, hogy a történelmi épületeket megóvja, újjáépítse, a sírokat rendbehozza. Különös gondot fordított arra is, hogy az építők, építtetők neve fennmaradjon, és ezzel egészen hasonlít a felfogása a kortárs műemlékvédőkre. Ha mesebeli nevet kéne neki adnom Pete, Pite, Iszepisze, Tete, Tütü, Tehát, Nohát, Rontom, Bontom, Atom, Unom és Apaszive mellé, Kipikopesz vagy Megépítesz hercegnek nevezném el.
Khaemweset herceg nem csak régi épületek megőrzésével foglalkozott, hanem több új építmény felépítését is felügyelte, például ő vezette le Szakkarában az Ápisz-bikák szent sírhelyének, a Szerapeumnak az építését.
2007-ben és 2013-ban jártam Szakkarában, ami az egyik legizgalmasabb temetkezési hely azok közül, amelyeket Egyiptomban láttam. Sokkal kevésbé ismert turisztikai célpont, mint Gíza, miközben fantasztikus múzeumot és látnivalókat rejt. Előkotortam pár régi fotót, és készítettem egy válogatást. Lenyűgöző környék, ahová datolyaültetvényeken és mezőgazdasági területeken keresztül visz az út. A legnagyobb meglepetés, hogy ha az ember felmászik egy magasabb pontra, a láthatáron egyszerre több piramist lehet látni. Erre egyáltalán nem számítottam. A föld alatti Szerapeum is hihetetlen, arányfiguraként egy Ápisz-bika szarkofágja előtt állok. Ha romjaiban ilyen pompás a hely, elképzelni se tudom, milyen bámulatos lehetett Khaemweset herceg idejében.

Látogatás Szakkarában 2007-ben és 2013-ban


A bejegyzésben szereplő Ramszesz 80 gyereke című könyv a Csimota Gyerekkönyviadónál jelent meg 2022-ben, Mészely Ilka illusztrációjával, bővebb ismertetőt, kritikákat és a vásárláshoz vezető linket ide kattintva találsz.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése