2019. június 6., csütörtök

Csíkos fejű, morgós, szuszogós, és egyáltalán nem büdös

Egy korábbi posztomban azt ígértem, beszámolok egy könyvről, amely a Könyvhéten jelenik meg, és egy borzról szól. Illetve Borzról szól.


Mielőtt a könyvről mesélnék, muszáj elmondanom minden borz védelmében (legalábis a Meles meles, azaz európai vagy eurázsiai borz védelmében), hogy egyáltalán nem büdös, sőt, egyenesen tisztaságmániás állatok. Járatrendszerükben külön hálókamra, éléskamra, illemhelyiség és szellőzőjáratok vannak. Gyakori, hogy egy goromba róka elfoglalja a tökéletes mérnöki precizitással megtervezett alagútrendszer egy részét, ami a borzot leginkább azért zavarja, mert egy róka ürege folyton tele van rothadó maradványokkal, és nem fordít különösebb gondot a tisztálkodásra, vagy az illemhelyiségek szakszerű elkülönítésére és takarítására. (Ebben a témában szeretnék egy borzügyben nálam járatosabb szerzőt, Békés Pált idézni, aki részletesen ismerteti a borzkongresszus dilemmáját, és a Neborz és Deborz pártok közötti áthidalhatatlan nézeteltérést, ami természetesen a rókák be- és benemfogadásáról szól.)

No de térjünk vissza a könyvre.

Tudtátok, hogy a borzok gyerekirodalma Magyarországon elképesztően sivár? Leszámítva az előbb már idézet alapművet, magyar szerző tollából borzról ezidáig nem sok mű született, de ha bárkinek van ötlete, örömmel veszem a javaslatokat. (Borzműveltségem bizonyítandó a blogbejegyzés végén mellékelek egy címlistát az általunk birtokolt borzos gyerekkönyvekről. Legalábbis azokról, amelyek a fő alvóka, Nagyborz szerint is megütik a szépirodalmi minimum mércéjét.)

Újfent vissza a könyvre.

Mivel ez egy rendkívül fontos és kevésbé feldolgozott téma, örömmel fogadtam el a Cerkabella Kiadó felkérését, hogy működjek közre a Betűzgető könyvek című sorozat megírásában. Egyetlen feltételt szabtam: a mesém főszereplője egy borz lesz. Név szerint: Borz. Akinek a borzok és örök ellenségeik közötti béke előmozdítása jegyében egy róka (név szerint: Róka) a legjobb barátja. Rókát az én egyik legjobb barátom, Mészöly Ági szólaltatja meg, akivel jóval kevesebb a nézeteltérésem, mint Borznak Rókával, akiknek jóval kevesebb a nézeteltérésük, mint a borzoknak a rókákkal. A könyvsorozat illusztrációit Hanga Réka készítette, akivel pedig senkinek semmilyen nézeteltérése nem lehet, olyan tökéletesen rajzolta meg főhőseinket.

A tavasz is későn érkezett idén, így Borz is megkésve dugja ki orrát a barlangjából: június 15-én, 15:00 órakor találkozhattok vele (meg a sorozat alkotóival) a Könyvhét idei helyszínén, a Duna Korzón, a Cerkabella standjánál.


A kép forrása: badgertrust


Ez pedig a könyvlista:

Magyarul:
Békés Pál: Borz a sámlin
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában (Ez az előbbi könyv egy fejezete, amely különálló kötetként is megjelent, de Szabó Levente illusztrációi miatt beszereztük)
Hans Fallada: Fridolin, a pimasz borz
Kenneth Grahame: Békavári uraság és barátai
Brigitte Luciani: Borz úr és Róka asszony sorozat
Sven Nordqvist: Mikor Findusz kicsi volt és eltűnt

Angolul:
Leigh Hobbs: Mr. Badger sorozat
Garreth Edwards: The Disgusting Sandwich
Jim Crumley: Badger


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése